mandag 24. februar 2014

Er du lei av at ideene dine koker vekk i kålen? Prøv en ny bøygfinte i dag!


En bøygfinte er det man gjør for å slutte å prokrastinere. Bøygen sier: Gå utenom.

Hører du på han/hun kan du få gjort veldig lite. Ikke bry deg med å ta den tullete ideen ut i livet, sier Bøygen. Du må gjøre det du skal -gjør det rett med en gang, ellers er du ikke verdt noe, sier Bøygen. Men når du møter Bøygen, vit bedre. Prøv noe annet.

For eksempel når du står fast i teksten på pc-en. Tegn det. Lag tankekart. Brodér. En tegneserie gjør at du må være veldig poengtert på tre ruter. Og blir du vant til å bytte medium kan du plutselig oppdage at du kan si det du vil si på en ny måte. I kål, for eksempel.

Det kom jo ikke noe forskningsmessig nytt av dette budskapet, kan du si. Men kjæresten min ble ganske fornøyd av denne kjærlighetserklæringen. Og Stevie Wonder-fans, håper jeg.


Ikke la deg begrense av noe! Alt er lov!

Hvis du vil ha noe forskning på at det å  lage det fysisk på en annen måte enn det skal ende opp som, anbefaler jeg å lese Leach sin fabelaktige framstilling av hvordan symboler bare såvidt er kobla til virkeligheten, og at etterhvert blir representasjonen sin egen manifestering. 

Se på dette: 

(Fra Culture and Communication)

Sanse-bildet (som kan være et ord, eller en dings, eller et bilde, slik som bildet av kålen som jeg skar ut) er kobling mellom det som er i virkelige verden og det konseptet som det henviser til. Men sansebildet i seg selv blir etterhvert noe ute i verden som man kan få et nytt sansebilde av. Det fins egentlig aldri noen egentlig verden som vi kan få absolutt tak på, for når vi deler opp verden i begreper og bilder så legger vi noen filter imellom. Og dem kan vi leke oss med. 


Vi kan lage nye koblinger mellom sansebilder som fører til helt nye konsepter. 

Vi kan holde på sånn i evigheter. Det som er reifisert, altså gjort tultil en ting, er lettere for oss å forholde oss til enn det abstrakte, og for å utnytte dette til vår fordel - ja, da må vi faktisk lage ting. Det holder ikke med en god ide. Du må faktisk lage dingsen, få fingrene skitne. 

Prøv å skjær ut bokstaver i kål, så skjønner du hva jeg mener. Det blir noe nytt som du kan tolke på nytt. Og plutselig har du noe nytt du kan lære noe om. 
Noe nytt du kan tenke om. 
Og da blir det lettere å slutte med prokrastineringen også. 

Om du ikke er ferdig å prokrastinere ennå, kan du lese mer i min guide til prokrastinering. Nå har du akkurat lest bøygfinte #5: bytt medium.

Eller om du trenger mer overbevisning for å kunne ta tankene dine ut i ting - les innlegget mitt om å tenke gjennom ting mens man lager ting. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...