onsdag 30. mai 2012

Har du penna på papiret eller dilla på data?


Forskning.no hadde nå en spennende artikkel om et «udkast til en tegnefilosofi» -en doktorgradsavhandling der forfatteren slår fast at det å tegne skisser er viktig for designstudenter, også i en alder hvor det blir mer og mer fokus på gule lapper og å skrive inn ting og tegne inn ting på data. Tegningen kan tvinge folk til å oppdage mer. http://www.forskning.no/artikler/2012/mai/320943

Jeg er helt enig. Jeg har gått i tegnetrening hos Bjørg Eigard, og vet hvor ubehagelig det er å gjøre ting man ikke helt mestrer. Som å tegne. Men nettopp fordi jeg ikke er så flink, klarer jeg ikke helt å uttrykke meg som jeg har tenkt. Jeg klarer å se for meg at jeg skal tegne flotte representasjoner med sjel, men så er ikke fingrene trent. Da blir det lett å la være, men samtidig er det ubehaget en fin utfordring, for det betyr jo ikke så mye, og så er det mye enklere for meg å huske etterpå hva som foregikk når jeg har tegnet underveis. Jeg tror det er en måte å gi seg selv en multi-sensorisk opplevelse, men dette er bare synsing, altså.

Men ikke minst tror jeg det er noe spesielt med penn mot papir, uansett om man tegner eller skriver. Jeg var på et kurs i antropologisk metode her i forrige uke, og det var veldig bra. En gammel nestor i faget, Jonathan Parry, fortalte om sammenhengen mellom sine feltarbeid. OG så sa han noe jeg reagerte på. Han hadde 37 kasser med notater fra sine feltarbeid. Han mente det var veldig dumt og anbefalte oss å bruke data der vi kan.


Jeg protesterte – hvordan kan han anbefale noe han selv ikke bruker? For det første er det denne multi-sensoriske opplevelsen som jeg gjerne skulle hatt noe teoretisk hold i, det er en annen opplevelse å holde penna enn å skrive på tastaturet, og jeg tror det er viktig når man skriver notatene. For det andre tror jeg ikke at kvaliteten på arbeidet forbedres av at man effektiviserer leitinga i data.

Mye av dette foregår jo i hodet, og da er det liten vits i kjapp tilgang dersom man ikke også bruker tid på å sette seg inn i stoffet, bla gjennom sidene, høre igjennom lydfilene en gang til, komme over noe jeg ikke trodde jeg trengte i denne sammenhengen, men som blir relevant likevel.

På den andre sida så er det ikke sant at jeg ikke bruker teknologien. Jeg skanner faktisk en del av notatene og tegningene mine sånn at jeg skal ha dem til seinere. Jeg skriver til og med ut facebooksider sånn at jeg skal ha lett tilgang til dem. Så Jonathan Parry har jo også rett – det fins dataverktøy som kan hjelpe oss både til å huske og å analysere. Men jeg tror ikke vi skal overdrive hvor mye av jobben som kan gjøres for oss når vi skal komme fram til ting ingen har tenkt på før. Og iallfall tror jeg det kan være lurt å ha et bevisst forhold til det!

Hvordan jobber du best? Penn eller tastatur? Er det ulikt i ulike faser av prosjektet?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...