En ny rapport fra FNs klimapanel gjør det enda klarere: Måten vi spiser på er lite bærekraftig.
Noe vil bli annerledes i hvordan vi lever livene våre framover. Fordi klimaendringer er et faktum, og vi må tilpasse oss. Og fordi vi med å gjøre ting annerledes, kan hindre at endringene blir større. Påført endring og selvvalgt endring, samtidig.
Vi vet ikke akkurat hva og hvordan vi skal forandre, og da må alternativer utforskes, men hvordan gjør vi det?
Mangfoldsbasert jordbruk ligner på mangfoldig utvikling, det er en positiv og overraskende kobling jeg har fått utforske i det siste.
Noe vil bli annerledes i hvordan vi lever livene våre framover. Fordi klimaendringer er et faktum, og vi må tilpasse oss. Og fordi vi med å gjøre ting annerledes, kan hindre at endringene blir større. Påført endring og selvvalgt endring, samtidig.
Vi vet ikke akkurat hva og hvordan vi skal forandre, og da må alternativer utforskes, men hvordan gjør vi det?
Mangfoldsbasert jordbruk ligner på mangfoldig utvikling, det er en positiv og overraskende kobling jeg har fått utforske i det siste.
Hvis utvikling skjer
gjennom positive avvik, er det sentralt at man ikke på forhånd kan kjenne
framtida og koblinga mellom akkurat de ressursene man har tilgjengelig. Det gjelder enten om
ressursene ligger i jorda, eller om ressursene er folk. På Skjølberg Søndre, ca en
time sør for Trondheim, har Carl Erik Östlund Skjølberg og Elin Östlund drevet
med mangfoldig landbruk siden 2012. De siste par årene har de fått mye
oppmerksomhet fordi de er en av to gårder som leverer direkte til restauranten
Credo i Trondheim. Credo fikk en Michelinstjerne i fjor, og dessuten Nordens
første stjerne for bærekraftighet. Den siste kom som et direkte resultat av
samarbeidet mellom restaurant og råvareleverandører.
Mer enn noen som jeg
vet om ennå, kan deres historie illustrere den teorien jeg skrev på i
doktorgraden min. Ikke så rart, kanskje. En av de som hjalp til var Ane Haugen Wexelsen, landbruksrådgiveren som løser
de problemene og utfordringene folk måtte tenke at de har, litt uavhengig fra hva som står i stillingsbeskrivelsen. Hun var en av hovedinformantene mine i doktorgraden.
Kan man ikke velge som alle andre, må man tenke annerledes om
hvordan man skal støtte egen og andres utvikling. Det er gjerne i begrensningen man finner nye muligheter, fordi når noen veier er stengt, krever det at man leter med lys og lykte etter alternative løsninger. Det er en måte å forstå positive avvik på. Avvik er ingen fordel. Ingen er heldige fordi de har dysleksi, skrint jordgrunnlag eller går ut av salgsmøter med uforrettet sak. Likevel: det kan faktisk gjøre det lettere å lære seg å lete etter andre muligheter å lykkes på. Og det er positivt!
Sist jeg var i
Trondheim fikk jeg komme på besøk til Elin og Carl Erik på Skjølberg Søndre,
sammen med Ane. Jeg ville forstå hva de har gjort, og ikke minst, hvordan deres
måte å gjøre ting på er ulikt fra slik jordbruk og jordbruksrådgivning
vanligvis fungerer. Hensikten med dette innlegget er å forklare litt av deres
historie og tankegang, og hvordan det kan illustrere en utviklingsmetafor jeg
har jobbet med lenge: hvordan man skaper lommer av mangfold i en verden full av
mangel. Mangfoldig utvikling handler om å finne løsninger i mellomrommene skapt
av rådende løsninger.
Det er derfor rollen som støttespiller blir
annerledes enn når rådgiver vet hva man må gjøre, gjerne med begrunnelse i hva som har
fungert andre plasser. Det er nettopp det som er utgangspunktet: når man av
ulike grunner ikke vil eller kan velge som alle andre, da må man klare å tenke annerledes. Det kan være fordi markedet
er fullt, eller som på Skjølberg Søndre, at de har et utgangspunkt for å
drive gård som er avvikende fra normen. Det fins ingen fasit, og det krever nye løsninger.
Da Elin og Carl Erik
tok over Schølberg Søndre, hadde de drevet mangfoldsbasert landbruk i mange år
i Sverige. De kom fra en landbruksskole med fokus på det mangfoldige, og har drevet etter en kretsløpstankegang. Det vil si at man dyrker og driver
variert, veksler mellom ulike vekster, og tar både dyr, planter og jordsmonn
som en del av ressursgrunnlaget. Heller enn å ha ett hovedprodukt, har de
hovedprodukter, som er grønnsaker, og i tillegg en rekke biprodukter fra dyra som er
hjelpere.
Elin har
hovedkompetanse på å drive jorda, mens Carl Erik også har hatt sideprosjekter
med å drive sosialt arbeid. På samme måte som at de får ressurser ut av
omgivelsene ved å finne ut hva som bor i dem, har han tenkt at han kan få ut
ressurser i folk ved å lytte til hva folk har i seg fra før, og hva de ønsker å
gjøre. En historie som kan vise det er fra en annen gård i området: gutten som kom på besøk på gården sammen barnevernet. Ikke lenge etter
de hadde satt seg ned i møte, stakk han av. At han var et problembarn ble åpenbart for ale. Han ble borte lenge, men når de
endelig fant ham igjen, hadde han fått tak i et par sauer som hadde stukket av,
og dessuten begynt å fikse gjerdet. I de mangfoldige behovene man har på
gården, hadde han funnet noe som passet for seg. Heller enn å tenke
på dette som at gutten ikke klarte å innordne seg, var det at han fant noe han hadde valgt å gjøre et utgangspunkt for utvikling.
Allerede i Sverige valgte Carl Erik og Elin å drive en kretsløpgård i et område der det ikke
var så vanlig. De ville ikke være i direkte miljøet rett rundt landbruksskolen
de gikk på. Carl Erik sier: Hva er spennende med å ha bare meningsfeller rundt seg?
Da jeg snakket med
Carl Erik første gangen, var det fordi jeg gjorde undersøkelser til et foredrag
om fiaskofobi - altså frykt for å feile som faktisk minsker utsiktene for å
lykkes. Når folk har lykkes, når man har bevis for at det de gjør fungerer, da er
det lett. Da kan vi støtte det, prøve å lære av suksessen og hedre utholdenheten til den
som har lyktes på en ny måte. Dette er kjernen i all optimalisering. Man nærmer seg bedre og bedre ressursbruk.
Mangellogikken som er basisen for vårt økonomiske system (typ: selg noe alle vil
ha, men som bare et fåtall kan tilby), handler om å finne optimale løsninger. Mangfoldslogikken beskrevet her fungerer på en annen måte og kan støtte ny utvikling basert på spesifikke ressurser.
På samme måte som at gutten ikke kunne svare på det direkte spørsmålet: "hva vil du? hva kan du?", må man finne ut hva jorda vil og kan duge til. Det er ikke sikkert spørsmålet gir seg uten at man prøver seg fram med litt forskjellig. Utvikler man med positive avvik sår man mange frø uten å vite hva som funker best, men man kan ikke la være å gjøre en stor innsats. Nettopp fordi man på forhånd ikke vet.
Med manglende forstålse, står man i
fare for å lage eller lete etter generelle læresetninger som det ikke er mulig
å gjenskape. Kanskje har man ikke valgt riktig kriterium å følge en gang.
Per i dag får
gårdbrukerne på Skjølberg Søndre anerkjennelse langt utenfor sine egne kretser,
men jeg var interessert i hva de gjorde før de var en opplest suksess, og
selvfølgelig, ut fra mitt perspektiv om at det ikke er lurt å unngå fiasko for
enhver pris, lurte jeg på om de hadde noen saftige fiaskoer i bagasjen. Det har
de faktisk ikke. I Sverige fikk de til å gå sånn noenrunde rundt, og det var
viktigere for dem at gården drevet videre enn at de fikk med seg mye
egenkapital ut. Derfor begynte de om igjen da de kom til Trøndelag for å starte
opp der det ikke hadde vært drift på lenge i 2012.
Det vil si at de kom
med en masse ressurser i form av kompetanse da de startet opp på ny, men de startet bokstavelig talt på bar bakke. For å
kunne forstå Credo/Skjølberg Søndre-suksessen, er det viktig hvordan norsk
landbruk og landbruksrådgiving fungerer i motsetning. Den største utfordringa,
i tillegg til at de måtte ta det sakte for å finne ut av hva man best kunne
gjøre i jordsmonnet, det var den eksisterende distribusjonsmodellen for
landbruksprodukter. Det vil si en industriell modell der man produserer mest mulig av hovedproduktet som kan leveres til en distributør som vil sende videre et så ensartet produkt som mulig.
Da Elin og Carl Erik
kom i kontakt med dette systemet, med all sin kompetanse på grønnsaker, fikk de
råd om å satse på en grønnsak med økende popularitet, nemlig pastinakken. Det
var Innovasjon Norge sitt forslag til hvordan Skjølberg Søndre kunne bidra til
mer mangfold i matproduksjon.
Det var på dette
tidspunktet de fikk kontakt med landbrukskontorets spesialrådgiver, som i egne
ord, har fått lov til å drive på uten at folk egentlig skjønner hvordan hun
jobber fordi hun har gode resultater. Det er Ane Haugen Wexelsen, som i tillegg til å være rådgiver har sitt
eget småbruk, driver et urtesmakekakebakeri og lager hatten med lang dusk kalt
sosiale antenner som jeg har skrevet mye om. Det at hun har såpass brei erfaring med sitt eget
mangesysleri er nok en av grunnene til at hun så godt forstår at det er en lang
rekke utfordringer man kan møte som selvstendig næringsdrivende og bonde. Selv
om alle bønder er selvstendig næringsdrivende, kan variasjonen likevel bli
liten.
Norsk landbruk per i
dag er basert på at bonden gjør store investeringer før man begynner, som låser en til en bestemt type drift, og en bestemt type distribusjon, i mange
år framover. Det vil si at det er en veldig stor risiko for den enkelte, og man
binder seg til noe man strengt tatt ikke helt vet hvordan vil gå, i
skjæringspunktet mellom fôr, gjødsel, og markedets etterspørsel. Ane forteller
at den risikoen virker mindre ettersom det er rådgivere i et stort
landbruksapparat som bidrar til at den måten man driver jordbruk på nå kan virke uunngåelig.
(Tillegg 0810: Denne uunngåeligheten finner vi spor av i mye teori om utvikling og framtida, og det er tema for neste artikkel)
Carl Erik sier at
Ane har hjulpet til på tre vesentlige områder. Det ene er å være en som forstår
utfordringene og er god diskusjonspartner. Det andre er å kjenne
hjelpemiddelapparatet, og det tredje er at hun bidrar til å løse problemene.
Slik var det da de etterlyste andre folk å selge til enn de store
distributørene, og sammen med næringshagen hadde de en ide om at restauranter
var en mulig kanal. Da arrangerte Ane det praktiske med et møte, mellom dem og
utvalgte restaurantører i Trondheim. Men hun gav seg ikke der. Hun undersøkte
om det var andre som kunne være interessert, og dermed var det enda en bonde
til stede, John Fredrik Skauge, som lager et stort utvalg meieriprodukter.
Heidi Bjerkan fra Credo var mest interessert, og der ble grunnlaget skapt for
det som siden ble suksessen.
Etterpå har det
foregått mye godt arbeid, utfordringer og nye løsninger som hun ikke har vært
involvert i.
Men det er verdt å
minne om igjen, at det var det ingen som visste på det tidspunktet. Hvis vi
skal ha en teori om støtte til mangfoldig entreprenørskap så er det første vi
må huske er at når vi ser bakover er mennesker supergode på å skape
sammenhenger slik at det som har skjedd er selvfølgelig. Men når man står i
nåtida og ser framover, er det noe helt annet.
Anes vurdering av hvordan man skal bruke ressursene er å bidra med det
hun kan. Det er uavhengig om det er foreskrevet noe sted, eller om det strengt tatt er
innenfor stillingsbeskrivelsen hennes.
Rådgiver er kanskje
ikke et godt ord for å understreke hvor usikkert det er. Kanskje, en gang for
lenge siden, var det slik at en rådgiver visste best, og at det var en del av
en kompetanseutvikling hos bønder generelt. Men det er bonden sjøl som kjenner
sin egen jord og sin egen situasjon. Dermed blir rådgiveren i mye større grad
en oversetter mellom virkeligheter: gården, virkemiddelapparatet, markedet, enn
en som har mer kompetanse enn den andre. Det er et puslespill der det ikke fins et fullstendig bilde før man prøver seg: det er alltid sprekker mellom brikkene - og der må man finne kontaktpunktene.
Og nettopp der det
ikke er mulig å oversette direkte, der det er mismatch mellom hva man kan gjøre
med ressursene, og hva man ser i markedet og virkemiddelapparat, det er der det
ligger muligheter for å tenke nytt. Det er der lommene av mangfold finnes. Problemet
er bare at det er ikke nok å finne ei lomme, man må finne en måte å hente ting
ut av den også.
Det er her begrepet
positive avvik kan hjelpe. Et positivt avvik er noe som noen mener er avvikende
- enten tullete, umoralsk eller ulønnsomt, som noen andre mener er positivt. Å
se et positivt avvik i etterkant er ingen kunst, det kan hvem som helst klare. Å se muligheten for det på forhånd, det krever at man lytter, lærer og
setter seg inn i den enkelte situasjonen for å støtte den som gjør noe
annerledes slik at de kan orke å fortsette å gjøre jobben sin slik at det kan
vise seg om det blir en suksess eller ikke.
Positiv er en
verdivurdering, men når man sitter her og ser fram, kan man ikke *bare* putte
på seg skylapper og begynne å jobbe. Vi må kunne klare å tenke positivt og
negativt samtidig. Det høres ut som en motsetning, og det er det også. Det er bare i vitenskapens verden at man
trenger å fokusere på bare en ting om gangen. Utenfor vitenskapens verden
klarer vi å tenke i motsetninger lett som bare det, men da må vi gi opp idealet
om sannhet. Framtida kjenner vi ikke uansett - så alle valg er nettopp det:
valg. Det hjelper ikke å kamuflere det som vitenskap - annet enn for å få
gjennomslag for det man vil gjøre. For i en fiffig liten utvikling i
århundrene siden Descartes, har vi satt så stor lit til vitenskap at vi nå tror
vi må vite for å kunne tro. Dermed kommer all entreprenørskapsteorien inn med
modeller og vurderinger som skal hjelpe oss å ta avgjørelser. Men det er
fremdeles snakk om tro, det kan man ikke glemme. Det å finne gode ord å tenke med for å kunne komme
seg videre, sette i gang noe, og så repetere til man ser hva som lykkes, der er
trikset, så lett og selvfølgelig så vanskelig.
Siden man ikke
vet, er det lurt å utsette seg for overkommelig risiko. I tilfelle det ikke lykkes, bør tapet være til å leve med.
Det handler ofte om å sette i gang den minste mulige endring, slik at man
trener på å gjøre noe nytt frikoblet fra risikoen ved å gjøre store endringer,
mens man forbereder seg på endring.
Det fins mye
sammenheng mellom mangfoldig bærekraftig utvikling i jordbruk, og mangfolding
utvikling generelt. Man må sjekke ut hvilke ressurser som fins, og så prøve å
koble dem sammen på så mange måter man har ressurser til ågjøre. Å skape
koblinger er en egen kompetanse, som ikke bare handler om å prøve ut alt, men
som kan trenes opp. I hele verdikjeden
her - fra rådgiver, til jordbruker til restaurant, har de trent mye på å bli
kjent med egne og hverandres ressurser, og klart å skape lommer av mangfold som
de kan trekke på når de trenger det.
Det finnes uendelig
med ideer mellom rådende løsninger. De fleste av dem er ikke gode, og her er utfordringen. Skal man utvikle noe nytt må man kunne
klare å dyppe seg ned i en sånn lomme, for å kunne dyppe seg ned i et mangfold
av muligheter der alle steiner snus og alt er mulig. Selv om ideene skal utføres innen et system basert på mangel, kan ikke utviklingsprosessen være mangelbasert.
Det er helt sikkert at man kommer til å gjøre bommerter underveis. Det er noe av hele poenget med å prøve seg fram og varsomt tråkke opp nye stier. Da må man gjøre det med minst mulig smerte, og mest mulig glede. Og med akkurat passelig med risiko?
Det er også helt sikkert at vi ikke skal legge til rette for et kosthold basert på at vi spiser på Michelin-restauranter, så blåkopier av samarbeidene rundt Credo kan ikke være den eneste veien å gå.
Det er også helt sikkert at vi ikke skal legge til rette for et kosthold basert på at vi spiser på Michelin-restauranter, så blåkopier av samarbeidene rundt Credo kan ikke være den eneste veien å gå.
Jeg vet egentlig ikke hvor dette blogginnlegget slutter. Utforskingen er i gang, men ikke ferdig. Det kan hende at det fortsetter i et seminar om "hvordan gjorde de det egentlig?" Det jeg iallfall vet, er at her er det tematikk det er verdt å bruke mye mer tid med, og vi har noen gode startpunkt og historier.
-----
PS: Forresten ikke første gangen jeg har skrevet om mat. Jeg tenker at det er en sterk sammenheng med hvordan vi tenker om avvik og avfall som ressurser:
http://avvik.blogspot.com/2012/11/avfall-og-avvik-det-henger-sammen.html
PPS: 8. oktober 2019: Og ikke den siste gangen jeg utforsker koblingen mellom økologisk landbruk og god ressursutnyttelse i arbeidslivet. Det har jeg også en artikkel ferdig på - legger inn link når jeg legger ut.
-----
PS: Forresten ikke første gangen jeg har skrevet om mat. Jeg tenker at det er en sterk sammenheng med hvordan vi tenker om avvik og avfall som ressurser:
http://avvik.blogspot.com/2012/11/avfall-og-avvik-det-henger-sammen.html
PPS: 8. oktober 2019: Og ikke den siste gangen jeg utforsker koblingen mellom økologisk landbruk og god ressursutnyttelse i arbeidslivet. Det har jeg også en artikkel ferdig på - legger inn link når jeg legger ut.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar