mandag 26. april 2010

Hjulene på bussen de går rundt og rundt...

og det gjør verden også - kanskje i konsentriske sirkler? Iallfall føles det slik ut nå. Hjulene på bussen de symboliserer to ting for meg: en som tekst og en i kontekst. Det er nemlig sangen som er oppvarming på Idunn sin babysvømming. Nå har de gamle barnesangene fått ny mening, og sanger finnes i alle fasonger og det er sanger til svømming og til leking og til ulike bevegelser hun trener på. Ro ro til fiskeskjær er en favoritt for sit-ups, mens rock around the clock er fin for å vri på hoftene og få rista litt laus. Jeg har jo jobbemusikk også, men det teller ikke på samme måte.

Idunn var 6 måneder i går og tar fremdeles mesteparten av oppmerksomheten min - og det er mer hyggelig enn jeg hadde venta. Mer hyggelig enn det er å tenke på doktorgrad og slike ting, det er en tilbaketrekning til en hjemlig og basal sfære. Jeg sørger ikke bare for maten, det er jeg som er matfatet. Som filosofen, konsulenten og for noen, guruen Ole Fogh Kirkeby sier om det å drive protreptikk: på sitt mest basale er menneskene mest like. Protreptikk er forresten en coaching-metode for å komme seg rundt, gjennom og til sine mest grunnleggende verdier på.

Men tilbake til hjulene på bussen som går rundt.
Helt inne ved de viktige tingene - det å skape grunnlaget for at mor og far og barn blir en familie, å kjempe mot sykdom og å velge hvor i verden man skal bo, der går det ikke ndvendigvis sakte rundt, men det er frikoblet fra mer spesialiserte oppgaver. Det er en annen rotasjonshastighet på de hjulene helt innerst.

Stipendiatlivet er også litt frikoblet. Fra tidshorisonter i små, kjappe prosjekter, og fra spørsmål som handler om sammenkjøring av mange interesser, det å få ting til å funke her og nå. Som stipendiat setter man seg i det langsomme tempoet for refleksjon, for å lese bøker, og for å skrive tusen iterasjoner over tanker man har tenkt fra før, men som for hver iterasjon utvikler seg og finner seg et nytt sted. Som hjulene på bussen går det rundt og rundt, og man kan bestemme seg for hvor man vil ende opp, men ikke hvor ferden skal gå eller om man faktisk når fram.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...